Opleiden

Schrijfcoaches en schrijftrainers

  • Training Schrijfcoach, Leystromen
  • Opleiding Schrijfcoaches, gemeente Utrecht
  • Tweedaagse Schrijfcoaching, De Redactie
  • Opfrisser Schrijfcoaches, gemeente Utrecht – gemeente Oss
  • Training Schrijftrainer, De Redactie
  • Bootcamp Schrijftrainer, Tekstnet (met Nancy van Etten)

Studenten

  • Hogeschool voor Tolken en Vertalen, Utrecht (een minor over tekstschrijven, concepten ontwikkelen en klassieke merken afstoffen en nieuw leven inblazen)
  • Hogeschool Leiden (Bedrijfsjournalistiek met studenten Communicatie)

Materiaal

Jezelf overbodig maken als schrijfcoach en schrijftrainer, is dat handig?


Met De Opfrisser houd je schrijf- en taalcoaches scherp en fris

Supergemotiveerd en vol energie beginnen ze met hun mooie werk, de schrijf- en taalcoaches. Hoe houd je ze scherp en fris? Zo: je nodigt Sandra Ju en Dolf Weverink uit om een of twee dagdelen met de coaches aan de slag te gaan.

Coaching- en gesprekstechnieken opfrissen, blokje tekst en taal, de nieuwste inzichten delen (van Design Thinking tot en met ChatGPT) en leren van elkaar. En dan weer scherp en fris aan de slag.

Sandra Ju, coach, mediator, trainer en rechter

Dolf Weverink, schrijftrainer, coach, opleider en tekstschrijver

Opfrisser met de taaltrainers en schrijfcoaches van de gemeente Oss

Sandra Ju en Dolf Weverink leiden professionals op die werken voor gemeenten, het Rijk, overheidsinstellingen, zorginstellingen, advocatenkantoren en rechtbanken, ondernemingen in de IT, zakelijke dienstverlening, vakmedia en publieksmedia.

In-company en op maat

Coachen en trainen: overeenkomsten en verschillen

Als schrijfcoach én als schrijftrainer ben je vriendelijk maar niet vrijblijvend. Je stuurt het coachgesprek en bent de leider van de schrijftraining. Als je coacht, stuur je door de vragen die je stelt en door je feedback, verbaal en non-verbaal op de antwoorden van je gesprekspartner. Je luistert vooral. Als schrijftrainer begeleid je een groep en dat betekent dat je fysiek meer doet dan wanneer je coacht. Als trainer licht je het programma toe, je geeft inhoudelijke introducties, stelt vragen en reageert op de antwoorden, je geeft mensen handvatten of instructies waar ze meteen, in de sessie, mee aan de slag gaan.

‘Of je nu coacht of traint: jij zorgt ervoor dat mensen met zin en zelfvertrouwen schrijven’

Om het maar eens in coachingtermen te zeggen: als coach ben je voornamelijk non-directief. Dat heeft alles te maken met de principes van socratisch coachen waar de training op is gebaseerd: jij stelt vragen die ervoor zorgen dat jouw gesprekspartner zelf tot nieuwe inzichten en oplossingen komt. Hoogstens geef je hier een daar een paar zetjes in de goede richting, dat noem je ook wel nudging.

Als trainer ben je behoorlijk directief, je bent echt de leider van de sessie en leert je jouw deelnemers technieken en vaardigheden. Je licht ze toe, laat zien hoe ze in de praktijk werken en begeleidt de deelnemers als zij oefenen.

Genoeg verschillen dus, maar laten we eens naar de overeenkomsten kijken. In beide rollen heb je een helder doel: je wilt als schrijfcoach en als schrijftrainer dat de deelnemers aan jouw sessies in staat zijn betere teksten en content maken. Teksten en content die de doelen van de afzender helpen realiseren. Als coach zit je voornamelijk op je handen, als trainer laat je ze wapperen. In beide rollen draait het om de combinatie van aandacht voor je gesprekspartner, voor hun professionele omgeving en om kennis van zaken. Je weet welke coach- en trainingstechnieken je het beste in kunt zetten en combineert die met jouw textpert-competentie: jij weet welke tekst en content in bepaalde situaties effectief is, je ziet patronen in de teksten van de deelnemers (energievreters zoals omgekeerde piramides, lijdende en nominale vormen, onnodig lange en moeilijke woorden en zinnen).

‘Als coach zit je voornamelijk op je handen, als trainer laat je ze wapperen’

Coachen en trainen, vooral béter coachen en trainen, is een kwestie van veel doen. Meters maken, ervaring opdoen en reflecteren op jouw ervaringen, samen met collega’s en deelnemers. Nieuwe dingen proberen, beproefde en klassieke methodes verder verfijnen en verdiepen.

In mijn trainingen doe je snel de kennis en vaardigheden op die jou helpen om succesvol te coachen en te trainen. En je leert ze op het goede moment toe te passen.